Underkläder - Allt om Underkläder

Massor med underkläder hos Timarco
Köp underkläderna till barnen här

BeHå - BH - Bysthållare

BH

Behå, BH eller bysthållare används för att stödja upp bysten på främst kvinnor men det finns även män som bär BH. Behå:n stödjer inte bara brösten utan kan även forma brösten så att de ser större ut, upplevs mindre, spetsigare eller smalare.

Fram till slutet av 1800-talet var det ovanligt med underkläder men det förekomm korsetter som skulle se till att kvinnorna hade bra hållning och var raka så att de tunga kjolarna skulle kunna bäras upp. Korsetten ersatte till viss del behån genom dett den lyfte upp brösten. Ett visst mått av frigörelse gjorde att korsetterna minskade i storlek och brösten tappade sitt stöd.

Av den anledningen dök BH:n upp i Frankrike under 1800-talets sista årtionde. Korsetten ersattes till viss del av gördeln som formade midjan och behån formade brösten Under början på 1900-talet kom bysthållaren till Sverige.

BH:n har varit ett mycket populärt underklädesplagg sedan dess med ett kortare avbrott under slutet av 1960-talet då feministerna först slängde sina bh:ar och sedan köpte nya när det upptäckte att BH:n även var funktionell och praktisk.

Tidiga behå

Behå

Redan under antiken i Grekland använde kvinnor bröstsnörning eller bröstlinda för att brösten skulle ligga still när de arbetade eller tränade. Denna tidiga BH, bröstlindan, var ett långt smalt tygstycke eller band av tyg som lindades flera varv runt brösten och överkroppen. Ibland kunde tygbandet även lindas runt nacken.Typer av BH

Antalet varianter och namn på behåar har fullständigt exploderat de senaste decennierna. Några av alla de olika BH som finns är:

Allt om att får rätt storlek på BH:n hittar du här.