Underkläder - Allt om UnderkläderMassor med underkläder hos Timarco
Köp underkläderna till barnen här

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpa en en strumpa som änvänds i medicinskt syfte för att behandla eller förebygga besvär, åkommor eller sjukdomar. Riktiga kompressionsstrumpor går inte att köpa i vanliga butiker, på apotek eller i olika sjukvårdsbutiker utan kan bar fås via ordination av läkare.

Kompressionsstrumpor funktion

En kompressionsstrumpa fungera så att den kramar åt underbenet på patienten i syfte att minska svullnade underben eller fötter för att minska risken för bland annat blodpropp. Kompressionsstrumpan trycker eller klämmer mest kring vristen och mindre ju högre upp på underbenet strumpan kommer.

Blodet som återförs till hjärtat via venerna och t.ex. vadmuskelpumparna i underbenet. Genom att använda stödstrumpor minskas venernas storlek av det yttre trycket vilken innebör att flödeshastigheten blir högre eftersom lika mycket blod ska flöda genom venerna.

Användning av kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor bör användas en den som har förhöjd risk för blodpropp vid t.ex. längre stillasittande, inakktivitet eller sängliggande. Det är även bra för andra att anvönda stödstrumpor vid flygningar eller långvarigt stillasittande arbete.Välja rätt kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpa

Att välja den rätta kompressionsstrumpan är inte lätt. Kompressionsstrumporna ska anpassas till de besvär en patient har, vadens och vristens omkrets, storlek på foten samt ett par mått till. Detta gör att man inte ska och inte heller kan bara köpa en kompressionsstrumpa.

Det finns väldigt många olika standardstrumpor att välja när man ska skaffa en kompresstionsstrumpa och om ingen strumpa verkar fundera går det att specialsy en perfekt kompressionsstrumpa.

Klasser av kompressionsstrumpor

Det finns fyra olika kompressionsklasser av kompressionsstrumor som läkare eller sjukgymnaster kan vara med att bestämma vilken som verkar vara mest lämplig. ck som strumpan utövar på vristen och trycket anget i milimeter kvicksilver, mm Hg.

De klasser av kompressionsstrumpor som finns är kategoriserade enligt de try

  • Kompressionsstrumpa Klass I ger en lätt kompression av 15-21 mm Hg. Klass I hjälper till vid mindre svullnader och längre stillasittande.
  • Kompressionsstrumpa Klass II ger en kompression av 23-32 mm Hg. Klass II kan t.ex. användas vid svåra trötthetssymptom eller längre behandlingar av trombos
  • Kompressionsstrumpa Klass III ger en hård kompression av 34-46 mm Hg. Används bara vid svårare problem och måttbeställs oftast.
  • Kompressionsstrumpa Klass IV ger en extra hård kompression av mer än 49 mm Hg. Används endast vid allvarliga besvär och måttbeställs alltid med hjälp av sjuksköterska eller sjukgymnast.